Frissítő, kondicionáló svéd masszázs

Hogyha hosszan tartó ülőmunkát végzel bizonyára tapasztaltad, hogy munkád végeztével rendszeresen fájnak vállaid, a nyak ízületeid recsegnek, mint egy rossz gramofon, a fejed fáj, ráadásul mindezek tetejébe még feszült is vagy.
Nos itt egy lehetséges megoldás, a frissítő kondicionáló svéd masszázst mintha pontosan neked találták volna ki.

A svéd masszázs a legelterjedtebb nyugati masszázsfajta, ez képezi valamennyi európai masszázsfogás alapját. Egészen az ókori görög-római kultúráig visszavezethető. A görögök és a rómaiak nagyobb figyelmet szenteltek egészségüknek, odafigyeltek, többet törődtek testükkel. A svéd masszázs már az ókori kultúrákban is közkedvelt gyógyító, rehabilitációs eljárás volt. Eredeti formája ötvözi a masszázst és a testgyakorlatokat. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. Fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. Csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. A svéd masszázst gyakran hívják még frissítő, izomlazító vagy revitalizáló masszázsnak is.
Enyhíti a stressz hatásait. Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki. Az általános orvosokat az esetek túlnyomó többségében olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.
A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.
A masszázsterápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket. Minél inkább tudatosodnak a test reakciói, annál gyakrabban fogja időben felismerni a feszültségek kialakulását, és így tudatosan megszabadulhat azoktól, még mielőtt kifejthetnék káros hatásukat a szervezetre.
Jobb alvást biztosít. A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve. Így csökken a tűrő- és állóképesség, ami az új nap kihívásaival való szembesüléshez szükséges.
A relaxációs masszázs ellazítja a feszült izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami a test ritmusának lelassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lelassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.
Fokozza az izmok teljesítőképességét. A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. Ezt a hatást használják ki a sportmasszőrök az aktív sportolók felfrissítésére, és teljesítményének fokozására.
Javítja a bőr állapotát. A nap, szmog, hiányos étrend és a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A masszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.
Enyhíti a krónikus fájdalmat. Nagyon sokunknak sérülésekből vagy betegségekből származó krónikus fájdalmakkal kell élnünk mindennapjainkat. A masszázsterápia segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, azon kívül önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A szakképzett masszőr-terapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ezenkívül az agyat endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat, és a kellemetlen közérzetet.
A svéd masszázs igénybevétele hetente legfeljebb két alkalommal javallott.
A masszázs végén, este garantáltan rámosolyogsz a párodra, és erre másnap is hajlandó leszel még a főnököddel szemben is.

Mikor nem veheted igénybe a svéd masszázst?

Az alábbi listában szereplő tényezők egy része teljes ellenjavallat, azaz az ilyen problémában szenvedő embert nem szabad masszírozni. Más részük csak egyes testtájak masszázsát, vagy pedig egyes fogások alkalmazását zárja ki, de nem a masszírozást általában, illetve orvosi szakvélemény beszerzését teheti indokolttá:
• Láz (ez a legrégebbi ismert kontraindikáció, már Hippokratész is írt róla),
• Fertőző betegség (kiemelten a fertőző bőrbetegségek),
• Akut gyulladás,
• Daganatos betegség,
• Friss trauma, műtét utáni állapot,
• Hámhiány,
• Vérzékenység, illetve véralvadásgátló gyógyszer szedése,
• Rheumatoid arthritis aktív fázisa,
• Előrehaladott csontritkulás,
• Be nem állított magas vérnyomás,
• Ízületi instabilitás,
• Egyes szív- és keringési problémák,
• Visszeresség (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet),
• Legyengült, alkoholos, beszámíthatatlan állapot,
• Terhesség – nem általános kizáró ok, egyes időszakok és egyes testtájak ellenjavalltak, megváltozik a fogások erőssége és jellege, és nem lehet a szokott módon fektetni a vendéget,
• Menstruáció – a masszázs keringésfokozó hatása erősíti a vérzést, a görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása pedig megkönnyíti a menstruáció elviselését, ezért a masszázs egyéni mérlegelést és döntést igényel.

Felelősségi szabályok:

Amennyiben a fenti kontraindikációk közül mérlegelésre szorulna, hogy a masszázs elvégezhető-e rajtad, előzetesen kérhetem tőled a megjelenésed időpontjára, hogy hozz magaddal orvosi szakvéleményt arról, hogy házi- vagy kezelőorvosod véleményével nem ellentétes a masszázs alkalmazása.
Ennek hiányában a masszázst nem áll módomban elvégezni. Értelemszerűen nem végezhető el a masszázs, a fentiekben felsorolt abszolút kizáró okok esetében sem.
Amennyiben bármely kizáró- vagy részben kizáró ok a masszázs ideje alatt fennáll, s erről engem előzetesen sem szóban, sem orvosi szakvélemény meglétének igazolásával nem tájékoztattál, a később fellépő esetleges kellemetlen hatásokért, kockázati tényezőkért semmiféle felelősség nem terhel.

Ha mindezeket figyelmesen elolvastad, és tudomásul is vetted, akkor várlak szeretettel, hogy másnap már vidáman, megkönnyebbülve indulhass a munkahelyedre.